Vandaag was het dan eindelijk zo ver: de eerste paal werd geboord. We moeten voor de funderingspalen werken met ‘boorpalen’ omdat bij normaal heien de trillingen voor de omliggende huizen veel te groot zouden zijn.

Gisteravond maakten we nog een rondje om te zien of alle auto’s uit de straat weg waren (anders kon de dieplader van 30 meter lang er niet door). Heel fijn om te zien dat alle buren ons geholpen hadden en de auto’s niet in de Kortelaan geparkeerd waren. Helaas waren er nog wel twee auto’s van mensen uit omliggende straten die in de weg stonden. van een daarvan was de eigenaar niet te achterhalen door middel van aanbellen. Gelukkig bleek de politie onze beste vriend: zij hebben de eigenaar van de auto gebeld om te vragen of die ook zijn auto weg wilde halen. Gelukkig had deze vraag meer effect dan het ophangen van alle bordjes en briefjes rondbrengen in de omgeving en vormde ook deze auto geen belemmering meer!

Om 5.30 uur vanmorgen ging onze wekker omdat de dieplader er rond 6.00 uur zou zijn en wij dit niet wilden missen. Pien wilde graag mee en Evi wilde graag blijven slapen.

Toen we bij de Kortelaan aankwamen zagen we het enorme gevaarte al van veraf staan. Het nemen van de bocht ging maar net en de chauffeur reed zeer behendig in z’n achteruit de Kortelaan door.

Voor de oprit werd de ‘mast’ van de boormachine al omhoog gezet en werd het gevaarte het terrein opgereden.

Om 9.00 uur stond alles klaar voor de eerste paal en toen de betonwagen arriveerde werd dan ├ęcht de eerste paal geboord. Er wordt dus eerst een 20 meter lange holle schroefpaal de grond ingedraaid waarna door de kern van de boor het beton wordt gespoten en de paal waarna de boor weer omhoog gedraaid wordt. Er blijft dan beton achter waar ze handmatig de wapening in laten zakken. Na een week worden de palen sonisch gekeurd of de kwaliteit voldoende is.

Ons huis heeft 30 palen en die zaten er allemaal om 13.00 uur al in! Vervolgens werd de installatie naar het huis van Han & Floor verplaatst.

‘s Avonds brachten we alle buren in de Kortelaan nog een chocoladeletter en bedankje als dank voor het weghalen van de auto’s en het gedogen van de enorme vrachtwagen/machine om 6.00 uur ‘s ochtends en dronken we samen Han, Floor, Teun en Kiek een borrel op dit belangrijke moment.

Morgen boren ze de laatste palen van het huis van Han & Floor en wordt het gevaarte weer opgehaald. Nu maar hopen dat we dan weer geen verdwaalde auto’s in de staat hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.